Nieuws

The Revolving Toilet helpt Rotterdam naar koploperpositie

WC

Er wordt de afgelopen jaren steeds meer aandacht besteed aan het tekort van (schone) toiletten in de openbare ruimte. Terwijl Rotterdam zich eerst ook nog schuldig maakte aan dit probleem, heeft de stad zich de laatste jaren ontpopt tot koplopergemeente voor openbare toiletten. Dit is mede te danken aan het actieve toiletbeleid dat Rotterdam de laatste tijd heeft gevoerd, beter bekend als de Zeiknota. Het toiletbeleid omvat zowel de plaatsing van nieuwe openbare toiletten, als de verbetering van de hygiëne van bestaande toiletten. Dat openbare toiletten geen onnodige luxe zijn, blijkt wel uit het aantal gebruikers van een zojuist geplaatst toilet op de Binnenrotte in Rotterdam. Sanitronics heeft met ‘The Revolving Toilet’ hierbij een belangrijke rol gespeeld.

 Roel Langerakpark Opening toilet
Opening toilet in het Roel Langerakpark in Rotterdam

Een nauwkeurige selectie van locaties

In 2017 plaatste Rotterdam haar eerste toiletten op verschillende plekken in Rotterdam. In 2018 worden er nog eens zeven geplaatst. Rotterdam heeft bewust plekken geselecteerd die druk bezocht zijn: zo is er gekozen voor meerdere locaties in de binnenstad, parken, uitgaansgebieden en toeristische trekpleisters. Op het moment zijn er toiletten te vinden in het Roel Langerakpark, het Kralingse Bos, het Vroesenpark, de Binnenrotte en nog vele andere locaties.

The Revolving Toilet

De openbare toiletten die zijn geplaatst, zijn niet zomaar toiletten maar betreft een revolutionair geautomatiseerd toiletsysteem dat écht schoon en écht droog wordt. Dit systeem, beter bekend als “The Revolving Toilet”, is een systeem waarbij er met twee toiletpotten wordt gewerkt.

Wanneer de bezoeker klaar is met zijn of haar gebruik begint de personendetectie. Als er niemand aanwezig is, begint de reiniging van het toilet. Het gebruikte toilet wisselt met het schone toilet die zich achterin de technische ruimte bevindt. Ondertussen wordt de vloer gereinigd door middel van een hogedruk spoeling. Wanneer het toilet is gewisseld en de vloer is gereinigd, is het toilet klaar voor gebruik. Terwijl de gebruiker het schone toilet kan gebruiken, wordt het andere toilet gereinigd.

Daarnaast is er bij het design van zowel het interieur als het exterieur van het toilet gebruik gemaakt van hoogwaardig kwaliteitsmateriaal waardoor het toilet prettig is om te gebruiken, maar ook vandalismebestendig is. Bovendien is het toilet modulair op te bouwen en wordt er gebruik gemaakt van een IFD-bouwmethode wat het een duurzaam toilet maakt. Dit is niet het enige, want het toilet wordt ook gereinigd met een bio-afbreekbaar reinigingsmiddel waardoor het niet schadelijk is voor het milieu. Het toilet is door verschillende aanpassingen voor iedereen toegankelijk.

Binnenrotte opening toilet
Opening toilet op de Binnenrotte in Rotterdam

Het openbare toilet op de Binnenrotte

Dat het toilet in de praktijk ook echt haar werking doet, blijk uit een artikel in het AD waarbij een toilet op de Binnenrotte in Rotterdam eens onder de loep wordt genomen: een toilet in hartje Rotterdam dat 24 uur per dag gratis toegankelijk is. Dit toilet is in 5 maanden tijd maar liefst 16.000 keer gebruikt. Menig ander openbaar toilet zou na zo vaak gebruikt te zijn, niet langer aantrekkelijk zijn om te gebruiken. Dankzij het systeem van ‘The Revolving Toilet’ is dit niet het geval en blijft het toilet ten alle tijden hygiënisch schoon.

Wil je graag in het echt zien hoe het de reiniging van het toilet eraan toegaat? Bij het toilet op de Binnenrotte is er een raampje naar de technische ruimte, waardoor je kunt zien hoe het toilet onder hogedruk gereinigd en gedroogd wordt.

Op dit moment is Sanitronics samen met gemeente Rotterdam bezig om de havenstad te voorzien van nog meer toiletten.

 

Maag Lever Darm stichting benoemt Rotterdam tot koploper gemeente

Het actieve toiletbeleid dat Rotterdam de laatste jaren heeft gevoerd heeft zijn vruchten afgeworpen: De stad is niet alleen een stuk gastvrijer geworden door de plaatsing van de nieuwe openbare toiletten, maar Rotterdam heeft er ook een titel mee binnengesleept. De Maag Lever Darm Stichting (MLDS) heeft er namelijk voor gekozen om gemeente Rotterdam eens in het zonnetje te zetten en te benoemen tot “Koplopergemeente openbare toiletten“.  De MLDS geeft aan dat een koplopergemeente dient als een voorbeeld voor andere gemeentes die hun toiletbeleid willen aanpakken.

Wij hopen dat andere gemeentes een voorbeeld nemen aan Rotterdam en het tekort aan openbare toiletten op te lossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *